Alpine linux testausta

Tuli testailtua virtuaalikoneessa alpine linuxia. Hetken lueskellessa sivulta löytyneitä asioita, huomasin, että siellähän olis vanhemmillekki koneille nykyaikainen versio. No ei muuta kuin testaamaan. Alpine 3.18.0-x86 lataukseen. Valitsin nyt standard, mutta saatan myös katsella, mitä tuo extended sisältää. 

Standard: "Alpine as it was intended. Just enough to get you started. Network connection is required."

Extended: "Most common used packages included. Suitable for routers and servers. Runs from RAM. Includes AMD and Intel microcode updates."

- https://www.alpinelinux.org/downloads

Hain varastosta tuollaisen vanhan 2009 aikaisen Intel Atom N270 @ 1.60GHz prosessorilla varustetun miniläppärin. Eli paljon alle sen, mitä kukaan suosittelee mihinkään. Alkuperäinen järjestelmä oli Windows XP.

Siitä ei näytä pajoa olevan haittaa, jos kone ei tue ku paria gigaa ram muistia,  kirjoitushetkellä muistinkäyttö oli noin 30 megaa. Prosessorin käyttöaste oil noin 2%, joka meni itse htop ohjelman pyörittämiseen. Itse ohjelma, joka kertoi paljonko muistia ja prosessoritehoa on käytössä.

Toki nyt ei lähes mitään ole käytössä ja tuskin liikoja pyöriteltäisiin, mutta kyllä tuo johonkin kevyeen käyttöön voisi olla toimiva. Mahdolisesti jos olisi jotain, joka vie aikaa muutenkin, mutta ei tarvitse mahdottomasti konetehoa. 

Toki ymmärrän, ettei tälläiseen asiaan kannata erikseen hommata vanhaa läppäriä, tuollahan on raspberry pi versiokin. Kuitenkin on jotain, mitä testailla.

You should also read:

Steam Deck, Linux, pelaaminen..

Tässä nyt aika useasti alkanut kommentoimaan striimessäkin, että Windows 10 kun loppuu tuki 2025, niin jos uuden koneen mukana ei tule uudempaa Windowsia,…